Hoe voorkom je een SOA?

In Nederland zijn er erg veel mensen die te maken hebben gehad met een SOA. Het gaat hierbij om SOA's die behandeld kunnen worden, maar ook om SOA's die voor de rest van het leven bij een persoon blijven. Een blijvende SOA zorgt voor blijvend ongemak en juist daarom is het van groot belang dat je er alles aan doet om een SOA te voorkomen. Er zijn verschillende manieren om de kans op een SOA te verkleinen. 

Gebruik een condoom!

Als je ervan houdt om met verschillende mensen naar bed te gaan, is het sterk aan te raden om een condoom te gebruiken. Daarmee voorkom je dat je zelf een SOA oploopt, maar daarnaast ook dat je anderen besmet zonder dat je hier weet van hebt. Er zijn erg veel verschillende condooms te koop en het hoeft zeker niet veel geld te kosten. Zorg er daarom voor dat je altijd een condoom op zak hebt en bespaar jezelf daarmee een nare geslachtsziekte! 

Ik heb een vaste bedpartner

Als je een vaste bedpartner hebt en deze persoon ook niet met anderen naar bed gaat, is het niet in altijd geval nodig om een condoom te gebruiken. Wel is het slim om beiden eerst een SOA test te doen. Zo weet je zeker dat je elkaar niet kunt besmetten en kun je gebruik maken van een ander voorbehoedsmiddel. Mocht je vaste bedpartner overigens regelmatig een koortslip hebben, dan is het belangrijk dat je geen orale sex hebt. Door orale sex kan het virus alsnog overgedragen worden en kan je de rest van je leven last hebben van een geslachtsziekte.

Waarom is het nog meer verstandig om een condoom te gebruiken?

Naast het voorkomen van een SOA is het gebruik van een condoom ook belangrijk om te voorkomen dat een vrouw ongewenst zwanger wordt. Door een condoom te gebruiken  verklein je dit risico enorm en is de kans op een zwangerschap nihil. Wel is het daarvoor uiteraard belangrijk dat je betrouwbare condooms gebruikt. De meeste condooms die in de westerse landen worden verkocht zijn eerst uitgebreid getest. Daarnaast worden het aantal ongewenste zwangerschappen ook daarna nog in de gaten gehouden. 

Naast dat je een condoom dient te gebruiken bij het vrijen, is het ook verstandig om een condoom te gebruiken bij orale seks. Geslachtsziektes kunnen namelijk ook via de handen of mond worden overgedragen. Loop geen risico en gebruik bij seksuele handelingen altijd een condoom. Als je een bepaalde soort condoom niet lekker vindt zitten, dan kun je ook kijken naar andere merken/modellen. De mogelijkheden zijn oneindig, maak daar gebruik van!